Міцні горизонтальні зв’язки між регіонами — запорука міцності держави

12 липня 2018 року у Києві в «Укрінформ» відбулася прес-конференція «Міцні горизонтальні зв’язки між регіонами – запорука міцності держави», присвячена підсумкам турне Донбасом творчих колективів Чернігівщини.

Учасниками зустрічі з представниками ЗМІ були: Володимир Жемчугов – радник міністра інформаційної політики України з освітніх програм; Олександр Левочко – директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА та Юрій Косенко – голова правління ГО «Українська ініціатива».

Як вже повідомлялося, в гастрольному турі 4-7 липня цього року, на запрошення керівництва Головного управління Національної поліції в Донецькій області, взяли участь артисти Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. Культурно-просвітницька акція відбулася за сприяння Міністерства інформаційної політики України, Міністерство культури України та Чернігівської обласної державної адміністрації. Співорганізаторами заходу були Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА і ГО «Українська ініціатива». Заходи відбулися в Маріуполі, Сартані, Волновасі й Мар’їнці. Це стало яскравим прикладом плідної та ефективної співпраці, на перший погляд, зовсім різних та непов’язаних між собою структур.

Чернігівщина й Донеччина продовжують активно зміцнювати двосторонні багатоплощинні горизонтальні зв’язки за участі громадськості, органів влади й силових структур. Працівники культури Чернігівської області з 2015 року активно виступають з концертами і виставами у містах Донецької та Луганської областей. Про це повідомили під час прес-конференції в Укрінформі радник міністра інформаційної політики України з освітніх програм Володимир Жемчугов і директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації Олександр Левочко.

За словами посадовця, у 2015 році Міністерство культури видало наказ “Про створення загальноукраїнського проекту культурної інтеграції “Український Донбас”. Відповідно до цього документа за кожним обласним центром закріплювалося по два міста в Донецькій та Луганській областях, у яких мали виступати творчі колективи.

“За нами було закріплено два міста – Селидове і Бахмут. За своєю ініціативою ми взяли шефство також і над містом Рубіжне. У цих містах виступали з концертами і виставами творчі колективи Чернігівської області”, – розповів Левочко.

Він додав, що цього року творчі колективи Чернігівської області відвідали в рамках турне уже сім міст Донбасу. Зокрема, свої вистави у військових частинах та мирному населенню ставив Ніжинський драматичний академічний театр ім М. Коцюбинського. Також на Донбасі виступали артисти академічного народного хору Чернігівського обласного філармонійного центру.

У свою чергу радник міністра інформаційної політики Володимир Жемчугов зазначив, що наразі на сході України відбувається не лише збройна агресія Росії по відношенню до України, а й точиться інформаційна війна.

«У нас йде не тільки фізична війна, а й інформаційна. За роки радянської влади на Донбасі виросло декілька поколінь, які не асоціюють себе з Україною. І зараз нам необхідно повернути місцевому населенню розуміння того, що Донбас – це Україна», – сказав він.

За словами голови правління ГО “Українська Ініціатива” Юрія Косенка, культурні зв`язки Чернігівщини з Донеччиною перестають бути односторонніми. Адже під час турне, крім концертів артистів тривали численні й напружені робочі зустрічі організаторів туру з представниками різних місцевих організацій і установ. – Ми домовилися, що з відповідними візитами Чернігівщину найближчим часом відвідає низка професійних і аматорських колективів Донецького краю. І я впевнений, що мовою мистецтва нам вдасться налагодити справжні міцні горизонтальні зв’язки між нашими регіонами. Адже для цього ми маємо не лише обопільне бажання, а й робимо реальні, конкретні кроки, – сказав пан Юрій.

Олександр Соломаха

Ще цікаві публікації

Прокоментуйте