Чернігівці подивилися як живуть у Німеччині й були вражені. Відео

11 жовтня під час засідання прес-клубу «Ділове слово» департаменту інформаційної діяльності та зв`язків з громадськістю облдержадміністрації презентували книжку та телефільм «Українські голови в Баварії».

Йшлося про інформаційно-освітній візит міських та селищних голів із Чернігівської області до баварського міста Кемптен. Проходив він на почату червня 2014 р. в рамках проекту зі сталого розвитку селищ та малих міст Сіверського краю, що здійснювався за підтримки Фонду Ганса Зайделя. А тепер за його матеріалами створено телефільм. Відео складається з восьми серій, в яких висвітлюється організація низки ключових напрямів діяльності органів місцевого самоврядування в баварському місті: благоустрою, будівництва, водопостачання та водовідведення, збереження та використання історико-культурної спадщини, збору та утилізації сміття, використання відновлювальних джерел енергії, роботи місцевої влади з молоддю. Про це розказав автор сценарію та режисер фільму Володимир Бойко.

Своїми враженнями поділилися учасники поїздки: виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України Федір Фесюн, Михайло-Коцюбинський селищний голова Микола Завальний, Семенівський міський голова Олександр Бичков та директор Сновського історичного музею Валентина Москалець.

Федір Фесюн висловив переконання, що все з побаченого цілком може бути запроваджене в Україні. На його думку, нічого такого, чого ми не знаємо, в Німеччині немає. Але організація, а звідси й досягнення, вражають.

Валентина Москалець головну увагу приділила соціальній сфері Кемптена, зокрема роботі з дітьми та піклуванню про людей похилого віку. За її свідченням, результатом стало запровадження в Сновську програми розвитку для молоді, що фінансується з місцевого бюджету.

Багато корисного взяв для себе і очільник Семенівки Олександр Бичков, зокрема це і реконструкція очисних споруд, і участь у проекті співробітництва громад, і робота з грантами. Він наголосив «В Баварії добре, але це не наш дім і для нас головне взяти досвід та запровадити у себе».

Микола Завального вразила чистота, інфраструктура і менталітет, а ще Польща, яку проїжджали учасники освітнього візиту. Ця країна на початку 90-х років була з тими ж проблемами, що і Україна, а за 25 років подолала те, що не змогли українці.

Учасники погодилися, що європейський вибір Україна означає розвиток на її теренах місцевого самоврядування, яке є ключовим важелем для змін в Україні.

Переглянути усі серії фільму можна за посиланням: http://goo.gl/OrLGnb.

Довідково

Режисером монтажу фільму «Українські голови в Баварії»стала Галина Загороднюк – багаторічний працівник українського телебачення, зокрема студії «Укртелефільм». Стрічка отримала схвалення та підтримку Держкомтелерадіо України. Близько десяти регіональних телекомпаній взяли фільм у свої програми, бо проект є просвітницьким і безкоштовним для прокату.

Автором тексту сценарію телефільму є Володимир Бойко.

Ще цікаві публікації

Прокоментуйте