Треба знати. Полив присадибних ділянок: нарахування та контроль  

Триває період поливу, через це до «Чернігівводоканал» звертаються досить багато споживачів приватного сектору, які не мають приладу обліку води, з питаннями щодо нарахування плати за полив прибудинкової ділянки.

Норми поливу та розрахунок

КП « Чернігівводоканал» проводить нарахування плати за послуги з водопостачання, виходячи з установлених норм споживання, включаючи обсяги витрат води на поливання зелених насаджень, прибудинкових територій, миття автотранспорту, ведення особистого підсобного господарства тощо. Виконком Чернігівської міської ради раз в три роки своїм рішенням встановлює норми споживання води мешканцями Чернігова. Останній раз вони були затверджені  14.04.2014 року (рішення № 112). У додатку до розділу № 47 зазначено:

№з/п Споживачі Одиниці виміру Норми витрат води л/добу
Загальна норма Холодної води Гарячої води
1 2 3 4 5 6
47.  Полив: 1м. кВ.
на присадибних ділянках —#— 6 6
посадок у стелажних зимових і грунтових весняних теплицях, парниках усіх типів, в утепленому грунті —#— 6 6
посадок у грунтових зимових теплицях —#— 15 15

Також у примітці до 47 пункту зазначено: « Громадянам, які мають в особистому користуванні присадибні ділянки дозволяється використовувати воду з міського водопроводу на полив з 23:00 до 6:00, без використання шлангів, не перевищуючи норму поливу 6 літрів на 1 квадратний метр, 90 днів на рік».  При відсутності лічильників холодної води розрахунок за полив присадибної ділянки проводиться виходячи з кількості поливних днів на рік  та розміру площі зелених насаджень.

Вартість можна розрахувати самостійно по формулі:

100 м2 х 0,006 м3х 5,796 грн. х 90 дн. = 312,98 грн., де :

100 м2 – площа ділянки;
0,006 м3 – норма споживання водина 1 м3 (6л) в метрах кубічних;
5,796 грн. – тариф за один метр кубічний води, дійсний на 01.06.2016  у м. Чернигові;
90 днів – період поливу.

Чому сума за полив виставляється на початку сезону?

Проведені в повному обсязі нарахування в одному розрахунковому періоді не тільки враховують фінансові інтереси підприємства, а й зручні споживачу. Таке нарахування дає можливість споживачам більш раціонально спланувати навантаження на свій сімейний бюджет. Підприємство не ставить категоричної вимоги по внесенню такої платні саме в червні місяці. Заборгованістю вона буде вважатися тільки після закінчення періоду для поливу, тобто після серпня місяця. Таким чином, з урахуванням викладеного, зазначаємо, що наявність “дощових” місяців не дає підстав підприємству для зменшення розміру нарахованої за літній полив плати. Нагадуємо, що плата за полив власникам земельних ділянок нараховується тільки у разі відсутності приладів обліку холодної води.

Причина різниці в нарахуваннях

У споживачів часто виникає питання – чому у нас з сусідом присадибна ділянка однакової площі, а сума нарахувань за полив різна. Зазначимо, що при укладанні договору КП «Чернігівводоканал»  зі споживачем береться паспорт ділянки, де зазначені всі забудови ( будинок, гараж, підсобні приміщення, заасфальтовані території і т.д.), нарахування за полив здійснюються лише на площу, яка знаходиться під засадженням. Але з часом площа під засадженнями змінюється. Наприклад, власник забетонував частину ділянки і встановив бесідку, або навпаки збільшив площу засаджень. Тому, перед сезоном поливу контролери абонентського відділу здійснюють обхід власників приватних будинків і обстежують розмір площі під засадженнями, згідно якої і здійснюється нарахування за полив.   У разі виникнення будь-яких питань власник звертається до абонентського відділу і на місце виїжджає комісія, для перевірки площі під засадженнями та складається відповідний акт.

 Лічильник? Чи платити по нормі?

Безумовно, встановлення лічильника холодної води – це оплата за фактичне використання послуг водопостачання та водовідведення. На сьогодні 60% власників приватного сектору вже встановили прилади обліку холодної води. Якщо хтось сподівається, що може безконтрольно використовувати воду для поливу, то нагадаємо.

За існуючими правилами – полив здійснюється з 23:00 до 6:00 години без використання шлангів. Саме у цей час споживання води по місту є мінімальним.

Зазначимо, що досить багато мешканців приватного сектору, які не мають лічильників холодної води, здійснюють полив своїх садиб з водопроводу за допомогою шлангів  протягом дня, ігноруючи режим поливу і значно перевищуючі всі норми водоспоживання. Саме мешканці приватного сектору, які ігнорують режим поливу  присадибної ділянки, і є причиною зниження тиску у водопровідній мережі особливо у ранковий та вечірній часи, від чого страждають не тільки мешканці приватного сектору, а і багатоповерхівок.

Рейди по контролю посилено

Контролерами підприємства постійно проводяться  рейди по приватному сектору з  виявлення порушників режиму поливу. Якщо громадяни самовільно використовують шланги для поливу напряму з водопроводу,  то водоспоживання вважатиметься безобліковим і сума додаткового нарахування за таке без облікове водокористування для порушників становитиме 3912 гривень.

Також, інспекцією КП «Чернігівводоканал» посилено рейди щодо виявлення у приватному секторі безоблікового використання води  для наповнення басейнів, саун, теплиць, яке йде поза приладами обліку води. У  такому випадку власникам – порушникам, також буде виставлено додаткове нарахування.

Попереджаємо, що для виявлення таких фактів інспекцією застосовуються зйомки районів приватного сектору з безпілотного апарату на виявлення  басейнів і теплиць, після чого проводиться аналіз споживання води за кожною адресою.

Підготувала Олена БОРИСЕНКО

Ще цікаві публікації

Прокоментуйте