Що відомо про пам’ятник Пушкіну у Чернігові?

Як відомо, бюст з пам’ятника Пушкіну на Валу у Чернігові демонтований.

Не минуло й 122 роки!

З ініціативи чернігівської громадськості до 100-ліття від дня народження російського поета було розпочато збір коштів на спорудження пам’ятника.
25-го вересня 1900 року в Чернігові, у Гімназійному сквері, був відкритий пам’ятник російському поету О.Пушкіну (котрий двічі, у 1820 й 1824-му роках, бував у Чернігові). За іншими даними пам’ятник було відкрито 26 травня (6 червня за Новим стилем) 1899 року.
Місце розташування пам’ятника Міська дума ухвалила називати Пушкінським сквером. Кошти на пам’ятник почали збирати ще у травня 1899 року, однак найбільший внесок, у сумі понад тисячу карбованців, надійшов від літературного вечора, присвяченого поетові, який відбувся в Чернігівському театрі 29 вересня 1899 року з ініціативи губернатора, крім того по 300 карбованців виділили губернське дворянське зібрання та губернське земство, 400 карбованців надійшло з добровільних пожертвувань.
Бюст було виготовлено в майстерні художньої бронзи К. Берто у Санкт-Петербурзі за проектом чернігівського художника-аматора Григорія Коваленка (він жде був і автором проекту першого надгробку Опанаса Марковича на Болдиній горі).
Урочисте відкриття було цілком формальним: до місця відкриття підійшла військова частина, привели учнів, вишикували їх у шеренги, з’явилися вчителі гімназій та інших навчальних закладів у повній парадній формі (у мундирах, при шпагах, у треуголках й орденах). Був присутній цивільний губернатор Євгеній Костянтинович Андрієвський з почтом губернських чиновників. З промовою ніхто не виступав. Кілька слів сказав міський голова Микола Рудін, покрів був знятий під музику й перед зібранням виник образ поета. У цілковитій тиші усі розійшлися розчаровані по домівках.
Пам’ятник являв собою бронзовий бюст заввишки 1,5 метри, встановлений на гранітному п’єдесталі заввишки 2,8 метри, цоколь — ступінчастий, огороджений провислими масивними ланцюгами, прикріпленими до невисоких тумб.

31 грудня 2017 року стало відомо про викрадення погруддя Олександра Пушкіна в Чернігові невідомими: зникнення бюста було виявлено вранці, після чого правоохоронці почали розслідування. Вранці 4-го січня 2018 року з’явилася інформація про те, що в результаті слідчо-оперативних дій пам’ятка знайдена на території Марїного гаю, біля р. Стрижень (у Центральному парку культури і відпочинку.
Стосовно викрадачів бюста О.Пушкіна була порушена кримінальне провадження за статтею “вандалізм, пошкодження історичного пам’ятника”.
21-го серпня 2018 року пам’ятник відновлений, разом з ним був відновлений і викрадений раніше пам’ятник М.М.Коцюбинському.
Після військового вторгнення росії на територію України в нашій країні почалася нова хвиля дерусифікації й десовєтізації, в ході якої почалися демонтаж пам’ятників російським імперським та радянським діячам та перейменування назв вулиць, проспектів і площ, названих на їхню честь. І от, навесні 2022 року був демонтований бронзовий бюст Пушкіна (зберігається зараз після демонтажу) у фондах Історичного музею імені В.В.Тарновського.
Сподіваюся, що згодом перейменують і вулицю Пушкіна, яка ще за імперських часів звалася Набережною. На черзі й Грибоєдова, Толстого та інші пережитки старого світу…
Ярослав Волерт

Ще цікаві публікації

Прокоментуйте