Казахстан прагне заборонити провезення підсанкційних товарів у росію

Відносини між росією та Казахстаном продовжують псуватися. У кремлі вивчають серйозність намірів казахстанської влади.

Після того як суд Новоросійська зупинив експорт казахстанської нафти з посиланням на екологічні порушення, влада в Нур-Султані, схоже, вирішила відповісти посиленням митних норм, які поставлять хрест на надіях москви ввозити через Казахстан підсанкційні вантажі, пише moscowtimes.eu.

Наказ про заборону провезення в росію і Білорусь товарів, які потрапили під санкції Заходу, опублікував для громадського обговорення Мінфін Казахстану.

Згідно з документом, який знаходиться на стадії опрацювання, казахстанська влада не затверджуватиме електронні рахунки-фактури (ЕСФ) на такі вантажі, а без цього перетин ними кордону з росією буде заборонено.

Список підсанкційної продукції формується та публікується у відкритому доступі на офіційному сайті www.traderadar.kz. При цьому органи державних доходів Казахстану (ОДП) – об’єднана податкова та митна служба – мають дати добро або, навпаки, відмовити в провезенні товарів через кордон протягом одного робочого дня.

Контроль за наявністю засвідчених копій ЕСФ на автомобільних, авіаційних, морських і річкових пунктах пропуску також здійснюють ОДП. Аналогічна відповідальність покладається на національного залізничного вантажоперевізника ТОВ «КТЖ-ГП». Він повинен приймати товари для подальшого експорту до росії та Білорусі лише за наявності завірених копій ЕСФ або довідки про відсутність такої необхідності.

Джерело в кремлі повідомило «Комерсанту», що серйозність намірів Казахстану та потенційні наслідки поки що вивчаються.

Раніше президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що країна продовжить співпрацю з росією, але не порушуватиме санкцій, запроваджених у відповідь на вторгнення москви в Україну. За його словами, влада вже отримала повідомлення від західних партнерів, що в іншому випадку республіка ризикує потрапити під вторинні санкції.

Нагадаємо: у Казахстані вибухнуло найбільше родовище нафти після обіцянки Токаєва збільшити постачання до Європи.

На фото: Столиця Казахстану, фото DR

Ще цікаві публікації

Прокоментуйте