Російські окупанти знущаються в СІЗО над українкою

Громадянська журналістка та медикиня Ірина Данилович майже втратила слух через відсутність медичної допомоги в СІЗО. Також активістка страждає від сильного головного болю через запалення вуха, що може призвести до менінгіту.

Про це йдеться у заяві Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим щодо нелюдських умов протиправного утримання в окупованому Криму громадянської журналістки Ірини Данилович.

В листопаді Ірина Данилович повідомила, що за постійне відстоювання своїх прав окупаційна адміністрація СІЗО перевела її в камеру без опалення, де вона захворіла отитом і тепер потребує лікування. Під час засідання окупаційного суду 27 грудня громадянській журналістці стало зле і до суду довелося викликати швидку допомогу. Перед засіданням Ірина Данилович встигла повідомити, що протягом місяця у неї розвивається отит і жодної допомоги у СІЗО їй не надають.«Поріж собі вени і нас не чіпай», — так медикиня описала відповідь на своє звернення до медичної частини слідчого ізолятора. При цьому в суді вона скаржилася на постійний біль голови, а потім повідомила, що не розуміє, де вона знаходиться і що відбувається.Окупаційна “прокурорка” Юлія Матвєєва вимагає 7 років в’язниці і 60 тисяч рублів штрафу. Найближчим часом очікується останнє слово Ірини в суді і вирок.Нагадаємо, окупаційні силовики 29 квітня 2022 року провели обшук у будинку громадянської журналістки та незаконно затримали її дорогою з Коктебеля до Феодосії, коли Ірина поверталася додому з роботи. Рідні деякий час не знали про долю Ірини нічого: ані місцеперебування, ані призначення можливих окупаційних судових засідань. Ірина як медикиня вела соціальні мережі та колонки про захист прав медпрацівників і проблеми сфери охорони здоров’я в окупованому Криму.Спершу Данилович інкримінували нібито “зв’язки з іноземною державою”, за що й затримали, однак російські силовики не надали жодного відповідного документа щодо затримання чи судового рішення. Про висунуті Ірині підозри стало відомо аж 7 травня — “незаконні дії з вибуховими речовинами чи вибуховими пристроями”, за що окупаційний суд Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці.Над журналісткою чинили психологічний тиск і застосовували фізичну силу, про що Ірина повідомила у листі – https://cutt.ly/VXO2SIm.Представництво звертає увагу правоохоронних органів України та Прокуратури Автономної Республіки Крим і міста Севастополя на чергове порушення прав і свобод громадянки України. Закликаємо міжнародну спільноту рішуче відреагувати на це спаплюження принципів міжнародного правопорядку росією та посилити тиск на країну-агресорку.Політично мотивовані переслідування, репресії та незаконні вироки на тимчасово окупованій території Криму повинні негайно припинитися, а всі винні мають понести відповідальність за скоєння злочинів, що неможливо без повної деокупації Криму.

Ще цікаві публікації

Прокоментуйте