За знищення архітектурної спадщини — 5 років ув’язнення

У межах реформи містобудування за знищення архітектурної спадщини каратиметься до 5 років ув’язнення, повідомила голова комітету Верховної Ради України Олена Шуляк.

Ми повідомляли про те, як наприкінці грудня 2022 року депутати Чернігівської районної ради підтримали звернення до Президента України Володимира Зеленського накласти вето на скандальний законопроєкт № 5655.

У зверненні до глави держави депутати акцентували увагу на недопустимості прийняття цього законопроекту. Депутати обгрунтовували своє звернення тим, що як вони вважають, закопроєктом 5655 передбачається реформування системи містобудування: спрощення отримання дозволів на забудову в тому числі й на забудову в історичних місцях.

«Закон містить значні корупційні ризики і якщо президент підпише його, то це може призвести до хаотичної і повністю безконтрольної забудови в українських містах», — зазначив депутат Чернігівської районної ради Олег Шпак.

І ось щойно стало відомо про те, що Верховна Рада одночасно з законопроектом № 5655 готує до другого читання законопроєкт № 5877 про зміни до Кримінального та Адміністративного кодексів України, які стосуватимуться порушень у будівельній сфері.

Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«Це стосуватиметься болючих питань для кожного міста – незаконної забудови зелених зон, знищення пам’яток архітектури. Покарання передбачені дуже суворі: до 5 років позбавлення волі», – сказала вона.

Олена Шуляк пояснила, що законопроєкт фактично є доповненням до базового документу реформи містобудування – законопроєкту № 5655 – прийнятого парламентом 13 грудня 2022 року.

«Ми не могли включити ці положення до самого 5655, оскільки зміни до Кримінального кодексу обов’язково мають проводитися окремими законами», – пояснила Олена Шуляк.

Голова Комітету ВРУ зазначила, що згідно з законопроєктом № 5655, вся документація буде проходити через електронний кабінет в Єдиній державній електронній системі будівництва. Зокрема, документ запроваджує реальний механізм проти знищення історичної спадщини. Електронна система автоматично заблокує видачу дозволів на будівництво, якщо забудовник спробує демонтувати або пошкодити пам’ятку архітектури.

Ще цікаві публікації

Прокоментуйте