Російський теракт у Чернігові: хайп грантожерів чи безвідповідальність влади?

Не зовсім розділяємо думки чернігівського журналіста щодо трагічної події, яка трапилася з вини російської держави-терориста. Тим не менш, аналітична позиція Віталія Назаренка, на наш погляд, заслуговує на увагу. Тож подаємо на розсуд читачів його статтю.

Субота, 19 серпня. Велике православне свято Преображення Господнього. Держава-терорист запускає по центру Чернігова новітню балістичну ракету «Іскандер-М», яка вбиває сімох людей (з них 1 дитина), уламки від вибуху дістає 181 людина, з яких 15 – це діти, п’ятеро поранених досі у важкому стані. Як з’ясувалося згодом, удар прийшовся по обласному драматичному театру імені Шевченка, де проходила закрита зустріч інженерів, військових і волонтерів на тему військових технологій для фронту. Майже всі постраждалі від удару – цивільні громадяни, які опинилися поруч із місцем падіння ракети й не були поінформовані про захід. Досі не зрозуміло, хто обрав місцем проведення центр Чернігова. Влада, яка давала погодження заходу, перекладає вину на організаторів, організатори звинувачують в усьому росію. Ми спробуємо розібратись, чому стільки постраждалих і чи можна було уникнути трагедії.

Ракета рухалась руслом Десни

Автор цих рядків став очевидцем події, оскільки саме в цей час перебував з родиною неподалік епіцентру вибуху. Ми якраз освячували дари в храмі Святої Великомучениці Катерини, коли прилетіло по центру. Було все добре видно і чути. Гупнуло так, що в козацькому храмі затрусилися стіни. В частини прихожан – паніка і сльози, менші дітки плачуть, особливо дівчатка. Я взяв на руки перелякану донечку і виніс із церкви, рушили до авто. По дорозі було видно, куди влучило. Дим ішов із площі, горіла частина будівлі Господарського суду.

Із повідомлень ЗМІ згодом дізналися, що то була ракета «Іскандер-М». Рухалася балістична вбивця руслом Десни, так, що відпочивальники на пляжі бачили, як ракета на шаленій швидкості промайнула поміж них. А влучила вона в дах драматичного театру, де відбувся закритий практичний військовий захід волонтерів у співпраці з Чернігівською ОВА та кластером оборонних технологій. Уламки розлетілись по всьому центру, пошкодили будівлі, вбили людей. Попри це нікого з чернігівців не попередили, аби ті бодай не вештались біля місця проведення, тому більшість загиблих – цивільні, які опинилися поруч. Юрист Меттью Джиллет, який має досвід роботи в МКС та трибуналі щодо колишньої Югославії, вважає, що обстріл Чернігова міжнародні суди розслідуватимуть як чергову атаку цивільних.

«Те, що в драмтеатрі відбувалася подія за участі військових, якою РФ нібито пояснила удар, навряд зможе переважити надмірну шкоду для населення, яку спричинила атака», – розповів Джиллет.

«Люті пташки» викликали лють

У соціальних мережах спалахнув скандал після російського ракетного удару по Чернігову. Деякі українці засудили главу Центру підтримки аеророзвідки, засновницю проекту «Victory Drones», голову Інституту гендерних програм Марію Берлінську за організацію зустрічі виробників дронів «Люті пташки Demo Day» у центрі міста.

Журналіст, блогер Олексій Бик заявив, що Берлінська разом із посадовими особами Чернігівської обласної військової адміністрації, які погодили захід, «мають бути затримані і давати свідчення». Він вважає, що хтось із них навів ракетний удар.

«Вона пише допис, у якому головними є дві тези: подію нам дозволили, отже, я не при ділі; ми всіх попередили про ракетну небезпеку, тому самі винні. Жодного співчуття до загиблих, випадкових потерпілих. Жодного жалю. Цинічна тварина із закривавленими руками», – написав він.

Екснардеп Ігор Мосійчук заявив, що голову Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса і Берлінську має бути покарано.

«Усі, хто не вимагає справедливого розслідування вчорашньої трагедії в Чернігові та покарання організаторів виставки дронів, по якій учора покидьки-москвини випустили ракету, стають на бік темних сил. Ви виправдовуєте тих, хто своєю безвідповідальністю і халатністю заради власного піару призвів до вбивства російською мразотою українців, і зокрема діточок», – написав він.

Активіст, волонтер Роман Сініцин заявив, що якби заходу в Чернігівському драмтеатрі не проводили, то велика ймовірність, що туди не прилетіла б ракета.

«Проводити попередньо анонсований (та навіть і не анонсований) масовий захід на тему мілітарі-дронів із десятками-сотнями виробників, ентузіастів, представників бізнесу, фондів, волонтерів і військових у Чернігові – м'яко кажучи, не найкраща ідея. Достатньо поглянути на карту хоча б. Проводити такий захід у центрі міста в муніципальній будівлі на центральній площі – пік безвідповідальності. Чудово, що всі учасники спустилися в укриття і залишилися живими, але зовні поранені сотні людей, загинули діти», – зазначив він.

Багато людей заступилися за Берлінську – переважно це люди, які працюють на американських грантах. Зокрема адвокат Масі Найєм написав, що Берлінська дуже багато зробила для обороноздатності України.

Екснардеп Ігор Луценко розповів, що відвідав чимало таких заходів, і за рівнем безпеки учасників зустріч у Чернігові була далеко не найгіршою, і додав, що в таких трагедіях винен російський народ та його правителі.

Міський голова Дніпра Борис Філатов, де вже раніше відбулась аналогічна виставка, прокоментував трагедію так: «Кoли у Днiпpi ми пpoвoдили «Лютi птaшки», тo я ocoбиcтo зaбopoнив будь-яку peклaму. А пoтiм щe ocoбиcтo пepeвipив нaявнicть cпeцiaльниx paмoк (щoб нe пpoнecли pюкзaк iз вибуxiвкoю) тa ocoбиcтo кoнтpoлювaв пpoтoкoл бeзпeки».

Протокол небезпеки

Яким же протоколом безпеки керувались у Чернігові?

Як з’ясувалося, на офіційних ресурсах проекту «Victory Drones» захід було анонсовано публічно за тиждень до його початку. Було вказано місто та час, а саме місце проведення учасникам заходу повідомили за чотири години до його початку. До речі, учасником зустрічі міг стати кожен, хто зголосився заповнити гугл-форму, тобто для російської розвідки дізнатись, де саме відбудеться «закрита» зустріч, не складало особливих проблем, не треба навіть залучати шпигунів – організатори самі все вишлють.

Ось як про це пише чернігівський програміст, один із учасників заходу Олексій Лукін: «Звісно, я був там, у Театрі. Повідомлення з місцем проведення прийшло о 6-й ранку. Я був здивований і збентежений, що захід буде відбуватись саме в центрі міста. Витік інформації про захід був очевидний, ризик – 100%. Але я все ж пішов, бо мав піти. Коли пролунала тривога, ми з колегами вирішили пройти в безпечне місце назовні… Як на мене, ідея проведення заходу в театрі – повна, неймовірна, ідіотична і дебільна дурість. Чи не вистачає приміщень на околицях міста? Щоб просто не наражати центр міста і цивільних на явну небезпеку? Інформаційна безпека – то окрема розмова. Ніхто з організаторів в тому не мислить ні на копійку. «Ліві» люди в закритому чаті, реклама в соцмережах…».

Попри це учасник виставки нікого не звинувачує, окрім кацапів, яким бажає смерті усім до останнього.

Голова Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус у свою чергу дав такі пояснення: «Організатори звернулися з листом, що вони проводитимуть закриту зустріч представників бізнесу та волонтерів. Попросили нас забезпечити охорону громадського порядку та медичне чергування. Цей захід не передбачав залучення глядачів. Зараз із цього питання тривають слідчі дії, слідчі встановлять усі обставини».

Чому було обрано центр міста, він так і не пояснив.

Хайп організаторів: «Важливо продемонструвати, що нам не страшно»

Аналізуючи попередні заходи пані Берлінської, яка, окрім дронів, тісно сиділа на грантівських програмах із просування ЛГБТ-ідеології у війську, можна зробити висновок, що активістка просто ловила «хайп». Інакше як пояснити її слова, цитуємо: «важливо продемонструвати, що нам не страшно». І цю даму готували в міністерство оборони! Ходили навіть чутки, що Марія Берлінська має замінити чинного міністра Олексія Рєзнікова.

За деякою інформацією організатори заходу розглядали кілька варіантів його проведення і зупинились саме на драмтеатрі через зручне розташування та наявність бомбосховища. Однак, як пояснив у коментарі «Суспільному» один із військових, що був серед учасників заходу, не всі спустились до бомбосховища, значна частина учасників залишилась на першому поверсі. Та й чи могло фізично понад 200 чоловік в межах 90 секунд зайти в сховище? Навряд! Ще один важливий момент – ракета влучила не так, як очікували росіяни, зачепивши частину даху з боку будівлі і понісши уламки в напрямку площі та господарського суду. Уявляєте, що було б, якби ракета впала так, як очікувалось? Всі, хто перебували на першому поверсі чи навіть у сховищі, загинули б, і кількість жертв була б значно більшою. Скидається на те, що на Марію Берлінську повісили мішень і з гаслом «я не боюсь» грантівська ліберальна активістка (немає сумнівів, що захід в Чернігові також фінансувався за кошти грантів), викликала вогонь на себе. І байдуже, що буде з цивільними людьми! Ще один момент: серед представників грантівських фондів ходять чутки, що саме в Чернігові після закінчення заходу мало відбутися представлення Берлінської як нового заступника міністра оборони України. І нібито в Чернігові вишикувалась колона з представників центральної влади, що мали туди прибути.

Сама ж Берлінська прокоментувала все так: «Удар був, але де і коли – мають заявити офіційні органи. Як тільки оголосили повітряну тривогу, захід зупинили і учасникам було кілька разів оголошено про необхідність піти в укриття. На жаль, частина людей все одно пішли на вулицю. Всі, хто пішли в укриття, цілі. Я особисто зайшла в укриття за хвилину до удару. Захід було заздалегідь офіційно узгоджено з місцевою владою (ВЦА), місце було надано місцевою владою. Всіх учасників на вході перевіряла поліція, чергували медики. Анонс, що буде захід, був у відкритому доступі. Але конкретне місце повідомили лише (!) зареєстрованим перевіреним учасникам за лічені години до заходу. Всі дані учасників надано відповідним органам. Зараз працюємо з СБУ, надаємо всі необхідні дані для оперативного розслідування. До цього за погодженням з місцевою владою заходи проводились в Києві, Львові, Дніпрі, Харкові. Прохання не займатися маніпуляціями і не писати нічого до моменту, поки не буде офіційної інформації».

Ні жодних тобі співчуттів, ні вибачень.

Пізніше Берлінська все-таки дописала: «Співчуття загиблим і пораненим. Повірте, я б хотіла загинути замість них».

Вона також підкреслила, що це була ніяка не бізнес-виставка, а закрита зустріч інженерів, військових і волонтерів на тему військових технологій для фронту.

Якщо це закрита зустріч, то виникає логічне питання: навіщо було її піарити? Навіщо дозволили реєстрацію всім бажаючим, чому обрали вихідний день, коли найбільше людей перебувають на вулиці і чому саме драматичний театр в центрі Чернігова? Адже за нашою інформацією, були варіанти проведення заходу в пристосованому бомбосховищі далеко за межами центру, в промисловій зоні? Чи не тому, що сама ж Берлінська наголосила раніше: «важливо продемонструвати, що нам не страшно». Я не боюсь, я незламна, тому поїду в турне містами України перед карколомним стартом військової кар’єри! Поїхала! Сховалась у бомбосховище, а шестирічна Софійка, що гуляла в парку, не сховалась, бо всі бомбосховища в центрі Чернігова закриті, і це вже – відповідальність військово-цивільної адміністрації.

Російська розвідка знала, чернігівці – ні

На чому ще варто наголосити, розбираючи деталі трагедії, так це на цинізмі організаторів. Готуючи виправдання, Берлінська спочатку не висловила жодних співчуттів загиблим і пораненим, навіть не згадавши їх. Чомусь нікому не спало на думку й те, що без відповідної освіти, без досвіду, без бойової участі вона – зовсім не та людина, яка повинна організовувати подібні заходи. У своєму поясненні Берлінська пише: «конкретне місце повідомили лише (!) зареєстрованим перевіреним учасникам за лічені години до заходу», але це при тому, що ракета летить мізерних 60 кілометрів із росії до Чернігова за 90 секунд!

Невже ніхто інший не помітив цинічність коментаря Берлінської: «те, що прилетіло, могло потрапити і в інше місто»?! Отже, для неї жертви і постраждалі Чернігова не мають значення, бо «хтось інший міг би постраждати». І ще одне! Фото оголошення про проведення виставки дронів, було розміщене на російському ресурсі «РИА Новости». У цьому оголошенні є пункт «Важливо», і ось що там написано: «На локацію заборонено приносити зброю. Закликаємо приходити на захід у цивільному одязі. За можливості перевдягнути військову форму, щоб уникнути ідентифікації івенту як дотичного до військової сфери. Подія закритого типу містить чутливу для обороноздатності країни (представлені розробки) інформацію, а також більшість учасників – чинні військові».

Тобто всі розуміли, що ця зустріч є дуже ласою мішенню для ворога, всі усвідомлювали небезпеку цього заходу (бо інакше б не було так багато заходів конспірації, починаючи від прохання переодягтись і закінчуючи оголошенням конкретного місця збору за кілька годин до події), але все одно узгодили його проведення у самісінькому центрі Чернігова у вихідний день, у велике християнське свято, поряд з кількома парками, де часто гуляє багато людей з дітьми.

І найголовніше, що за таких умов конспірації ні про яке попередження простих чернігівців не могло йти і мови. Але якщо б чернігівці знали, що у драмтеатрі відбувається виставка зброї (а дрони сьогодні – це саме зброя) і що там масово збираються військові, вони б, може, і не пішли у центр, просто аби зайвий раз не наражати себе на потенційну небезпеку. Але люди просто не знали… Практично ніхто не знав, окрім влади, організаторів учасників та російської розвідки.

Можна припустити, що якби хтось хотів завдати удару по цілій галузі, то зібрав би всіх фахівців в одному місці і вдарив одним пострілом. Звісно, найлегше поцілити в задану точку з короткої дистанції, засобом, який немає чим перехопити. Чи не тому і обрали Чернігів для зборів? А, може, проблема не у витоку інформації і метою були самі збори? Тоді неважко назвати і прізвище куратора. Та все ж версія про хайп грантожерів виглядає правдоподібнішою. Присутність на заході окремих журналістів і кулуарні чутки про представлення оновленого складу Міноборони свідчать про не зовсім практичний характер зібрання, а більше про піар. Тому справу намагаються зам’яти, перекладаючи відповідальність на людей, які випадково опинились у місці падіння ракети та не скористались бомбосховищами під час повітряної тривоги. Дарма, що час підльоту балістики досить короткий, а знайти доступне укриття в Чернігові – ще та проблема.

Віталій Назаренко

Ще цікаві публікації

Прокоментуйте