Бути чи ні залізниці в Добрянці?

Прикордонна Добрянка з 24 лютого 2022 року – без залізничного сполучення. Відсутність пасажирських та товарних перевезень негативно впливає на економіку Добрянської громади, де одним із головних платників податків є лісгосп. Відтак селищна голова Світлана Бицько письмово звернулась до обласної влади з проханням відновити рух залізницею. Що з цього вийшло?

«Горностаївка» простоює

Залізнична станція «Горностаївка», яка обслуговує пасажирські рейси в Добрянці, не працює з 24-го лютого минулого року. Паралельно до пасажирської колії йде колія до складу місцевого лісгоспу, де до великої війни навантажували лісом вагони.

Проблема відсутності залізничного сполучення суттєво б’є по економіці підприємства, а отже і Добрянської громади, в якій лісове господарство є одним із найбільших платників податків.

«Лісові дороги наразі закриті, тому залізниця для підприємства є вкрай важливою, – каже голова громади Світлана Бицько. – Наявність залізничної гілки є одним із суттєвих плюсів для розвитку господарства. Тому філія «Городнянське лісове господарство» ДП «Ліси України» звернулася до нас із тим, щоб ми посприяли з розв’язання проблеми. Тим паче, що поруч у Грибовій Рудні товарні потяги вантажаться».

За словами голови селищної ради, установа звернулась письмово до Департаменту енергоефективності, транспорту, зв’язку та житлово-комунального господарства Чернігівської обласної військової адміністрації з проханням розглянути можливість відновлення повноцінного залізничного сполучення. 

Військові не можуть гарантувати безпеку

Департамент енергоефективності, транспорту, зв’язку та житлово-комунального господарства Чернігівської ОВА надіслав Добрянській селищній раді письмову відповідь за підписом директора Володимира Кривенка.

У листі директор профільного департаменту посилається на роз’яснення керівництва Оперативного угрупування військ «Чернігів», яке дослівно «не може гарантувати безпеку перевезень та не рекомендує на даний час запускати зазначений проект».

Станція «Горностаївка»

В ОУВ «Північ» вказують на низку негативних факторів, що ускладнюють розв’язання питання. Зокрема, у листі до заступника голови Чернігівської ОДА Дмитра Синенка начальник штабу Петро Ромигайло зауважує, що територія, на якій перебуває залізнична колія «Чернігів-Горностаївка», перебувала під окупацією військ рф, а на окремих ділянках велися бойові дії. Внаслідок цього не виключено, що на тій території може бути вибухівка. Сапери ж роботи з розмінування не проводили, у зимовий час проведення таких робіт є неможливим. Ще однією причиною є відстань від Добрянки до кордону з недружньою Білоруссю – 2-3 кілометри, а до кордону з росією – 42 кілометри. Отже, як зазначають в ОУВ «Північ», рух залізницею може бути розцінений супротивником як перевезення військ, військових вантажів тощо. Відтак існує небезпека ураження. Останній аргумент – досі не вирішено питання з Національною поліцією щодо паспортного контролю пасажирів та оглядом вантажів, які будуть переміщатися.

Виходячи з зазначеного, наразі ні влада, ні військові не можуть гарантувати безпеку перевезень на зазначеному напрямку, відтак відновлювати роботу залізниці в Добрянці не будуть, принаймні до перемоги.

Залізниці немає, переробку забирають

Голова громади Світлана Бицько таким рішенням не здивована.

«Мені зрозуміло, що існують ризики. Крім того, ще у 2021 році ми отримували від «Укрзалізниці» листи про збитковість пасажирських перевезень, але відсутність товарних перевезень – великий мінус для економіки лісгоспу», – пояснила Світлана Бицько.

До того ж першого січня 2024-го року переробку мають віддати в приватні руки.

«53 людини попередили про скорочення. Новий орендар буде думати щодо оптимізації, а це – люди, сім’ї, ПДФО – все проти громади. ПДФО від військових у нас вилучили, тепер ще й переробку забирають», – висловлює невтішні прогнози Світлана Бицько. 

Віталій Назаренко, фото Світлани Щербакової

Ще цікаві публікації

Прокоментуйте