Захистимо старовинну будівлю — пам’ятку історії в Чернігові!

Ті історичні будівлі в Чернігові, що не були знищені війнами та часом, нині свідомо доводять до критичного стану недолугими й навіть варварськими управлінськими рішеннями. Таку нездорову тенденцію нині спостерігаємо в нашому обласному центрі щодо збереження культурної та архітектурної спадщини.
Яскравий приклад – будівля колишньої дитячої стоматологічної поліклініки, а точніше – пам’ятка історії 19 століття (за радянських часів відома як «Будинок Гліба Успенського», а насправді – частина маєтку відомого чернігівського купецького роду, унікальна в своєму роді будівля), пошкоджена в ході бойових дій під час облоги Чернігова рашистами. Вже майже два роки вона покинута напризволяще – з вибитими вікнами та частково без даху.
Вочевидь, комусь приглянулася ділянка практично в центрі нашого міста, що й спонукало місцевих чиновників і депутатів міської ради ухвалили рішення, що ця історична будівля не підлягає відновленню, тобто її потрібно повністю занести, демонтувати, ліквідувати, знищити.
Документів чи висновків експертів, які підтверджують цей висновок або говорять про неможливість відновити цю будівлю, чернігівці не побачили. Гадаємо, таких експертиз не було. Особливий цинізм вбачаємо в тому, що в усіх стратегіях розвитку Чернігова йдеться про розвиток «туристичного потенціалу нашого міста», необхідність популяризувати його в Україні та світі.
Тож з ініціативи небайдужих громадян – місцевих краєзнавців і науковців – пропонуємо створити робочу групу з представників громадськості, наукової спільноти Чернігова, депутатів, яким не байдуже майбутнє Чернігова, щоб зробити все можливе для збереження історичної та культурної спадщини нашого міста. Зокрема, вже зараз підготувати відповідні звернення до міської та обласної рад, голови ЧОВА, Міністерства культури України, Кабміну тощо.
Запрошуємо зацікавлених до обговорення та співпраці!
Пропонуємо провести організаційну зустріч вже в п’ятницю, 16 лютого, о 14.30.
Місце зустрічі: Агенція регіонального розвитку Чернігівської області (3 поверх).
Запрошуємо представників ЗМІ та громадськості.
Просимо повідомити про вашу участь за тел.: Контакти: Галина Логвиненко, 097-699-50-22
Вікторія Сидорова, 097-087-00-10

Ще цікаві публікації

Прокоментуйте