Олімпійська скарбничка України поповнилася «сріблом» та «бронзою»

Олімпійська панорама. 8 серпня. Українські борці греко-римського стилю Парвіз Насібов та Жан Беленюк поповнили олімпійську скарбничку «сріблом» та «бронзою».

У ваговій категорії до 67 кг український борець греко-римського стилю Парвіз Насібов здобув срібну медаль.

Парвіз, пройшов по сітці серба Мате Немеша (3:2), Амантура Ісмаїлова з Киргизстану (7:6) і першого сіяного азербайджанця Хасрата Джафарова.

Хасрат Джафаров відкрив рахунок на другій хвилині протистояння. До перерви обидва борці додали ще по два бали: перші очки Парвіз заробив за небезпечне положення в суперника. Втім, він програвав – 2:3 за підсумками раунду.

Український борець зрівняв рахунок на старті другої 3-хвилинки -3:3. За рахунок переваги останнього технічного бала Парвіз вийшов уперед і довів сутичку до перемоги.

У фіналі вагової категорії український борець зустрічався з іранцем Саїдом Есмаїлі Лейвесі.

Насібов вийшов на поєдинок з пов’язкою на голові після того, як під час попередніх сутичок у нього на оці утворилася сильна гематома.

Український борець швидко повів, проте іранець зумів не лише зрівняти рахунок, а й здобути підсумкову перемогу з рахунком 6:5.

Варто зазначити, що Насібов також є срібним призером Олімпіади-2020 у Токіо.

Ще один український борець Жан Беленюк здобув бронзову медаль в греко-римській боротьбі.

У першій сутичці олімпійського турніру у ваговій категорії до 87 кг він впевнено переміг китайця Цянь Хайтао з рахунком 7:1, у чвертьфіналі здолав представника Казахстану Нурсултана Турсинова – 7:3, а в півфіналі не зумів пройти Аліреза Мохмадіпіані з Ірану. Хоча український борець вів у півфінальній сутичці проти іранця з рахунком 3:0. Однак у підсумку програв сутичку через перевагу суперника за останнім технічним балом.

У сутичці за бронзову медаль Беленюк зустрічався з поляком Аркадіушем Кулиничем і впевнено переміг його з рахунком 3:1.

Для Беленюка це був останній бій у професійній кар’єрі. Спортсмен та народний депутат заявив про плани завершення ще перед фіналом.

Після перемоги українець станцював гопак та зняв борцівки, що стало символом завершення кар’єри.

Це третя олімпійська медаль Жана. Він також є володарем «срібла» Ріо-де- Жанейро-2016 та «золота»Токіо-2020.

8 серпня українські спортсмени в інших видах спорту медалей не здобували.

Збірна України з веслування на байдарках і каное в складі Олега Кухарика, Дмитра Даниленка, Івана Семикіна та Ігоря Трунова зайняла четверте місце. Першу половину дистанції йшли лише сьомими, але наприкінці серйозно додали та на фініші боролися за третю позицію. Третє місце зайняла Іспанія з випередженням на одну секунду.

Українська важкоатлетка Каміла Конотоп в категорії 59 кг мала гарні шанси на медаль, проте через травму не змогла показати свій максимум.

Каміла взяла 104 кг у ривку, а на спробі 106 кг травмувала задню поверхню стегна. У поштовху Конотоп підкорилися 123 кг, а на 129 і 132 кг вона знову відчула біль і завершила боротьбу.

Сума 227 кг дозволила Камілі зайняти підсумкове сьоме місце.

Олександр Молибога

Ще цікаві публікації

Прокоментуйте