Чернігівські сайти почали маркувати рекламні матеріали відповідно до законодавства 

Закон «Про медіа»  діє — чернігівські сайти почали маркувати рекламні матеріали відповідно до законодавства, також майже зникла комерційна джинса. Натомість політичне протистояння у вигляді контрагітації продовжує, попри війну, бути в стрічках онлайн-медіа. Такі основні висновки з чергового дослідження чернігівських медіа. 

У вересні 2024 року Інститут масової інформації (ІМІ) проводив комплексний моніторинг регіональних онлайн-видань на наявність джинси, неналежно маркованої реклами та контрагітації, відповідно до визначених  критерів методології.

З 2 до 6 вересня 2024 року включно ми переглянули стрічки новин  п’яти онлайн-видань: “Город.CN”, “Челайн”, “Час Чернігівський”, “Суспільне Чернігів” і 0462.ua. Всього онлайн-медіа опублікували 413 матеріалів, з яких  0,7% склали матеріали політичної контрагітації, 0,5% – неналежно маркована комерційна реклама, 0,2% – комерційна джинса.  

Для порівняння, за результатами моніторингу вересня 2023 року, 6% становила комерційна і політична джинса, 2% – неналежно маркована комерційна реклама, ще 0,3% – контрагітація.  

Можна припустити, що за цей рік всі медійні ресурси включені в моніторинг офіційно зареєструвалися в Нацраді з телебачення та радіомовлення  у  відповідності  до закону “Про медіа” і тепер більш старанно дотримуються норм законодавства. 

Завуальована комерційна реклама  

Єдиним сайтом з переліку, який продовжує публікувати комерційну рекламу, не позначену згідно до вимог законодавства,  є 0462.ua 

У підвалі сайту вказується, що матеріали з плашками “Новини компаній”, “Промо”, “Партнерський матеріал”, “Партнерський спецпроект”, “Політичні новини”, “Прес-реліз”, “PR”, “Офіційно” публікуються на правах реклами. За період моніторингу на сайті було розміщено два таких матеріали  під рубрикою “Новини компаній” – публікація з рекламою сайту з  продажу нерухомості в Тбілісі та реклама однієї з продуктових мереж.      

Також на сайті  0462.ua розміщували і комерційну джинсу.  Рубрики “Актуально”, під якою вийшов матеріал  “Не школою єдиною: розвиваючі центри і студії в Чернігові”,  немає в переліку на сайті як рекламної, отже це можна розцінювати як комерційну джинсу. 

Натомість інші видання, які потрапили під моніторинг,  за останній час змінили підхід до розміщення комерційної реклами. Так, на сайт “Город.CN” до чверті матеріалів є комерційною рекламою, промаркованою відповідно до вимог законодавства –  “Розміщено на правах реклами”. Нагадаємо, ще рік тому Сайт “Город.CN” розміщував рекламні матеріали комерційного спрямування без жодних позначок. 

Скрін сайту Город.CN з маркуванням рекламного матеріалу

Сайт Час Чернігівський також почав маркувати комерційну рекламу словом “Реклама” на початку тексту. Хоча ще рік тому під час аналогічного моніторингу ІМІ фіксував розміщення комерційних матеріалів без маркування.  

Скрін сайту “Час Чернігівський” з маркуванням рекламного матеріалу

Видання “Челайн також позначає комерційні матеріали словом “Реклама”, щоправда, розміщує позначку не на початку матеріалу, а в кінці. Відзначимо, що законодавчих вимог до місця розміщення рекламної позначки немає. Тобто, в цьому випадку редакція діє в межах закону. 

Скрін сайту “Челайн” з маркуванням рекламного матеріалу

Політична контрагітація  

Якщо ситуація з комерційною рекламою стає більш врегульованою у чернігівських онлайн-медіа, то незбалансовані та маніпуляційні матеріали контрагітаційного  політичного характеру, які жодним чином не позначені як замовні (рекламні), продовжують публікуватися.  

Так, сайт “Челайн” опублікував матеріал “Паралізований Сновськ”: невтішні реалії прикордонного міста і чому не працює система оповіщення”. 

Скрін з сайту “Челайн” з контрагітацією проти міського голови Сновська

У статті звинувачують діючого міського голову в бездіяльності. Матеріал, в основному побудований на коментарях заступниці міського голови Марії Єфименко,  яка звинувачує діючого голову Сновська в бездіяльності щодо включення міста в 20-кілометрову зону від кордону з Росією, чим гарантувати пріоритетне електропостачання.  

“Міський голова на цю проблему ніяк не реагує. Він наче не зацікавлений в тому, щоб ми увійшли в 20-кілометрову зону. У нас горять торф’яники, у нас вимикають світло, а про людей згадують лише, коли вибори”, – наводять в матеріалі слова заступниці  міського голови Марії Єфименко. 

Натомість публікація не містить інформації про позицію самого голови Сновська Олександра Медведьова щодо порушених проблем чи хоча б спроби до нього звернутися за коментарем.  

Видання “Час Чернігівський” розміщує матеріал під заголовком Обшуки у міській раді: справа стосується незаконного виділення землі під заправку, який має ознаки політичної контрагітації.  На початку вересня правоохоронці проводили  низку слідчих дій в міській раді та комунальних закладах міста в рамках кримінального провадження щодо передачі  земельної ділянки комунальної власності без проведення аукціону, як того передбачає закон. На цій земельній ділянці надалі збудували АЗС.  

Автори матеріалу хоча і наводять позицію виконувача обов’язки міського голови Олександра Ломако щодо кримінального провадження, але одразу додають оціночні судження щодо його слів: “На думку Ломако, обшуки повʼязані з тим, що у вересні, починається політичний сезон. З іншого боку, всі справи щодо корупції в міській раді їх фігуранти одразу називають “політичним переслідуванням”, після чого у ЗМІ масово зʼявляються відповідні матеріали з темниками від міської ради про “жертв політичних репресій”, – йдеться в матеріалі.  

Видання “Час Чернігівський” неодноразово було помічене в публікуванні критичних та оціночних матеріалів на адресу посадовців міста Чернігова. І якби не заангажованість цих матеріалів, можна було говорити про виконання журналістами професійних стандартів. 

Нагадаємо, низка чернігівських медіа та пабліків у соціальних мережах уже понад півтора року втягнута у протистояння між чернігівськими міською радою та міською військовою адміністрацією. У медійному протистоянні на боці міської влади виступають, зокрема, телеканал “Дитинець”, який пов’язують з колишнім міським головою Чернігова Владиславом Атрошенком,, комунальне телебачення “Новий Чернігів”, що фінансується з міського бюджету, паблік “Чернігівський кисіль”. Також до інформаційного протистояння залучена й офіційна структура – пресслужба Чернігівської міської ради, яка активно передруковує звинувачувальні дописи з телеграм-сторінки Олександра Ломака на офіційному сайті ради та офіційній сторінці ради у фейсбуці. 

Натомість лояльних до військової адміністрації медійних ресурсів значно менше: сайт “Час Чернігівський” та окремі пабліки в соціальних мережах. 

Детальніше про політичне протистояння в Чернігові та втягування місцевих медіа в ІМІ досліджував в матеріалі “Конфлікт “двовладдя” в Чернігові: яку участь в цьому беруть локальні медіа”  

Як висновок, можемо констатувати, що матеріалів, не маркованих належним чином, стало менше, але політичне протистояння в Чернігові знижує рівень дотримання професійних стандартів місцевими виданнями. 

Павло Пущенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Чернігівській області 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Ще цікаві публікації

Прокоментуйте