Гранти, як один із механізмів державної підтримки підприємництва

Важливим механізмом підтримки бізнесу в умовах воєнного стану є надання (отримання) грантів.

Про основні питання щодо надання/отримання мікрогрантів розповіла директорка Чернігівського обласного центру зайнятості Людмила Ключник під час брифінгу в Чернігівській обласній державній адміністрації.

«Якщо говорити про програму з надання мікрогрантів, то за створення одного робочого місця, можна отримати  грант до 150 тисяч гривень,  за два робочих місця – до 250 тисяч. Витратити кошти можна на оренду нежитлових приміщень (не більше 25 % розміру мікрогранту), на придбання меблів, обладнання, транспортних засобів, на послуги маркетингу та реклами і т.п.», — зазначила Людмила Ключник.

Алгоритм отримання такої допомоги:

подати заяву з готовим бізнес-планом в Дія;

банк перевіряє ділову репутацію;

якщо оцінку банку вище 99 балів – захистити бізнес-план під час онлайн-співбесіди з фахівцями регіонального центру зайнятості;

якщо  бізнес-план потребує доопрацювання, то це можна зробити протягом 15  календарних днів.

Рішення про отримання гранту приймає державний центр зайнятості. Мікрогрант видається одноразово, у безготівковій формі. У разі відмови у надані мікрогранту заявка на його отримання може бути подана повторно.

Що стосується надання гранту для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, то до 250 тисяч гривень можуть отримати зареєстровані ФОПи у разі зобов’язання створити одне робоче місце після отримання гранту та працевлаштувати найманого працівника.

Отримати до 500 тисяч гривень може і член родини, де є учасник бойових дій та/або особа з інвалідністю внаслідок війни (у разі створення двох робочих місць після отримання гранту та працевлаштування двох найманих працівників).

До 1 мільйона гривень можуть отримати ті з них, хто вже займався підприємництвом не менше трьох років та які зобов’язуються створити чотири робочих місця після отримання гранту та працевлаштувати чотирьох найманих працівників (з яких не менше двох мають бути учасниками бойових дій та/або особами з інвалідністю внаслідок війни).

Загалом, у поточному році надійшло 699 заяв на отримання мікрогрантів, погоджено – 119 на суму більше 26 мільйонів гривень.

Діють в регіоні і компенсаторні механізми для роботодавців. Загалом за різними такими програмами їм виплачено 1,5 мільйона гривень.

«За працевлаштування ВПО роботодавці також отримують суттєву допомогу.  Так, одна з програм протягом 6 місяців компенсує роботодавцю фактичні витрати на оплату праці за працевлаштованих на умовах строкових трудових договорів зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб.  Максимальний місячний розмір компенсації за кожного працевлаштованого переселенця – 13400 грн. Скористалися цією програмою у поточному році 9 роботодавців регіону», – поінформувала спікерка.

Також роботодавці можуть розраховувати на компенсацію витрат на оплату праці протягом 2 місяців за працевлаштування переселенців незалежно від наявності у них статусу безробітних чи строковості трудового договору. За цією програмою сума компенсації — 6700 гривень на місяць (скористалися 62 роботодавці).

Ще цікаві публікації

Прокоментуйте